Wat zit er allemaal in je energieprijs?

De grootste vraag van veel consumenten is: wat zit er allemaal in je energieprijs? Dit wordt vaak niet duidelijk beantwoord. In dit artikel wel.

Wat zit er allemaal in je energieprijs
© Pixabay.com

Wat zit er allemaal in je energieprijs?

Je kent het vast wel: je krijgt weer eens een leuke factuur thuisgestuurd met de energiekosten en dergelijke. Het blijkt dan ook weer dat de factuur niet heel transparant is. Energie is echter een vaag iets, aangezien het niet geheel tastbaar is. Dus waar betaal je dan precies voor als consument als het gaat om je energieprijs? Met andere woorden: hoe is het bedrag van je energiekosten opgebouwd? Lees hieronder de belangrijkste factoren om vast te stellen hoe je energiekosten zijn opgebouwd.

Btw en andere heffingen

Zoals je misschien wel weet betalen we in Nederland een hoog percentage btw. Dit bedrag gaat naar de schatkist van de overheid en daar worden verschillende overheidsvoorzieningen mee bekostigd. Een groot deel van je energieprijs is dan ook de btw heffing. De kosten zijn in Nederland beoordeeld op 21% btw. Dit is het hoogste tarief dat geldt in Nederland. Vroeger was dit 19%, maar vanwege tekorten is dit btw-tarief omhoog gegooid. Nederland kent ook nog een btw-tarief van 9% en van 0%. Maar naast de btw zijn er ook nog andere heffingen als het gaat om de energieprijs. Er is namelijk ook een zogenaamde regiotoeslag. Een regiotoeslag betekent dat je betaalt voor het transport van gas. Hoe hoog deze regiotoeslag is, is afhankelijk van je woonplaats. In principe geldt: hoe verder je van een gaswinningsgebied afwoont in Nederland, hoe meer toeslag je moet betalen voor de vervoerskosten. Woon je dus ergens in Groningen? Dan betaal je in de regel veel minder regiotoeslag dan bijvoorbeeld iemand in de randstad.

Dan zijn we er nog niet: je betaalt immers ook nog een apart soort energiebelasting. Deze belasting is afhankelijk van hoeveel je verbruikt. Waarom is dit in het leven geroepen, vraag je je ongetwijfeld af. Je betaalt immers al zoveel belasting, waarom moet je dan nog meer belasting betalen? Dit is in 1996 ingevoerd, toen de eerste klimaatproblemen naar voren kwamen. Dat we zuiniger met ons klimaat om moeten gaan en ga zo maar verder. Deze belasting is in het leven geroepen, zodat je als consument bewuster met de energie omgaat. Zoals je dus ongetwijfeld wel weet nu, gaat een groot deel van je kosten van de energie gelijk door naar de overheid. Maar welke kosten betaal je nog meer?

Energie
© Pixabay.com

Netbeheerkosten

Het is ongetwijfeld wel eens opgevallen dat er van die grote masten door Nederland lopen. Dit is het netbeheer dat zorgt voor een energietoevoer in Nederland. Dit is natuurlijk ook niet gratis, dus daar moet je netbeheerkosten voor betalen. Ook hier betaal je dus een bedrag voor.

Conclusie

Je energieprijs is opgebouwd door verscheidene soorten kosten. Helaas zijn veel energiebedrijven niet transparant over deze kosten, waardoor jij als consument niet echt weet waarom je zoveel moet betalen, of juist weinig moet betalen. Het zou verstandiger zijn dat een energiebedrijf transparanter is voor de kosten. Dit is enerzijds voordelig voor de consument. Dit betekent namelijk dat deze precies weten waar ze voor betalen. Maar ook voor het energiebedrijf zelf. Dit zorgt er namelijk voor dat ze minder boze klachten van consumenten krijgen. Aangezien de consument precies weet hoe een specifiek bedrag is opgebouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.