Een fiets kun je ook gewoon leasen
De fiets lijkt de plek van de auto meer en meer over te gaan nemen. Zo kan vanaf 1 januari 2020 via het werk ook voor het leasen van een elektrische fiets in plaats van een auto gekozen worden. De fiets moet daardoor het geheime wapen worden tegen de drukte op de wegen.
Je betaalt alleen de bijtelling: 7% van de nieuwwaarde van de fiets
Mensen die verder dan tien kilometer van het werk wonen en gebruik maken van de optie een elektrische fiets te leasen die betalen alleen de bijtelling, een bedrag ter grootte van zeven procent van de adviesprijs van de fiets per jaar. Ondertussen hopen ook de verschillende werkgevers met het leaseplan voor de fiets nieuwe werknemers te lokken.
Vaak staat de werkgever ook voor het onderhoud en de reparatie
Uiteraard zitten er wel voorwaarden aan het leasen van een elektrische fiets. Wil je gebruikmaken van de regeling, dan dien je wel tenminste de helft van de dagen dat je werkt met de fiets naar het werk komen. Voor de overige dagen kan ‘gewoon’ een reiskostenvergoeding betaald worden. De werkgever schaft de fiets aan en staat doorgaans ook voor de kosten die gepaard gaan met het onderhoud en reparatie van de fiets. De werknemer betaalt dus een deel via de bijtelling, een paar euro extra belasting op maandbasis. Stel de fiets heeft een nieuwwaarde van 2000 euro en geldt een bijtelling van 7 procent, dan is de bijtelling dus slechts 140 euro op jaarbasis.
Aankoopprijs een te hoge drempel voor veel mensen
Het is voor werknemers dé ideale manier om eindelijk over een elektrische fiets te beschikken, zeker ook die mensen die nu al met de fiets komen maar dat doen op een sterk verouderd model. Heel veel mensen willen wel graag een elektrische fiets, maar kunnen simpelweg het bedrag dat er voor dergelijke fietsen gevraagd wordt niet ineens op tafel leggen. Voor deze groep mensen is het leasen van een elektrische fiets dus helemaal perfect.
De helft van de werknemers woont in een straal van tien kilometer
Onderzoek wees overigens uit dat ongeveer de helft van de werknemer binnen een straal van tien kilometer van het werk woonachtig is. Daarvan neemt ongeveer 6,5 procent nu de fiets. Nog steeds gaat het merendeel, een kleine zeventig procent, met de auto. De Nederlandse overheid hoopt dat door de mogelijkheid om een fiets te leasen meer mensen straks de fiets pakken. Behalve dat dit gepromoot wordt vanwege de eigen gezondheid, helpt het ook de luchtkwaliteit te verbeteren en helpt het bovendien om de files op te lossen.
Snelheid van 25 kilometer per uur
Met de elektrische fiets naar het werk gaan betekent dat je op de fiets een snelheid van 25 kilometer per uur kunt halen, dat je nooit te maken hebt met welk fileprobleem dan ook en de buitenlucht doet ieder mens gewoon goed. Geen gekke gedachte dus om een elektrische fiets te leasen, want zeker rond de stad ben je vaak eerder met je fiets op de plaats van bestemming dan wanneer je de auto pakt.
Heerlijk om je hoofd leeg te maken als je na het werk naar huis fietst <3