Waar kun je je elektrische wagen opladen?

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Deze elektrische auto’s zijn hartstikke populair, omdat deze allerlei mogelijkheden aanbieden die andere auto’s niet hebben. Deze auto’s zijn vaak aangestuurd door een computer. Deze computer bevindt zich in de auto en geeft handige inzichten over hoe het staat met je benzine, hoe het staat met de gezondheid van je auto en daarnaast biedt het allerlei andere mogelijkheden aan, zoals bijvoorbeeld de werking van parkeersensoren. Dat mensen kiezen voor een elektrische auto is dan ook helemaal niet vreemd. Een elektrische wagen werkt op een accu die moet worden opgeladen. Waar je voorheen gewend was om naar het benzinestation te gaan om even benzine te tanken, gaat het er nu even anders aan toe.

Waar kun je je elektrische wagen opladen
© Pixabay.com

Het opladen van je elektrische wagen

Net als je mobiele telefoon moet ook je elektrische auto worden opgeladen om deze te blijven gebruiken. Dat werkt ook eigenlijk precies hetzelfde als het opladen van je mobiele telefoon. Je laadt het namelijk op met een laadkabel die je aansluit op laadpalen die je kunt vinden in het openbaar of op je eigen oprit. Het is wel zo dat niet elke laadpaal dezelfde snelheid heeft waarmee de auto wordt opgeladen. Er is onderscheid te maken tussen gewoon laden of snel laden. Gewoon opladen doe je bij een gewoon laadpaal, zoals je die kunt vinden in privé situaties in bijvoorbeeld de achtertuin. Snel laden doe je bij een snellaadpaal die je vaak kunt vinden bij een tankstation.

Hoe werkt gewoon laden?

Laadpalen die bij mensen bij de oprit staan of bij de achtertuin zijn standaard laadpalen. Als je een eigen laadpaal hebt zoals deze, dan heb je geen abonnement nodig. Deze heb je wel nodig als het gaat om een publieke laadpaal die voor iedereen te gebruiken is. Als je een abonnement neemt dan krijg je namelijk een laadpas. Met dit pasje kun je jezelf identificeren bij de laadpaal. Dit is namelijk nodig zodat de energieleverancier weet hoeveel energie je hebt afgenomen en wat je daarvoor moet betalen. Het laden aan een gewone laadpaal kan ongeveer zes tot tien uur duren. Dan is de accu ook helemaal vol en klaar voor gebruik. Dat dit niet echt een ideale situatie is als je bijvoorbeeld even snel wil opladen. Daarom kiezen mensen er ook altijd voor om gebruik te maken van zo’n standaard laadpaal in de nacht of als ze op kantoor zijn.

Elektrische wagen
© Pixabay.com

Hoe werkt snelladen?

Een snellaadpaal daarentegen is natuurlijk veel sneller zoals de naam aangeeft. In ruim 20 tot 40 minuten is de accu voor ongeveer 80% opgeladen. Dit is natuurlijk ideaal, want 20 of 40 minuten wachten is het nog wel waard, in tegenstelling tot de zes tot tien uur die je moet wachten bij een gewone laadpaal. Het snelladen doe je vaak bij een tankstation. Tankstations die je aan de snelweg ziet staan, hebben vaak de mogelijkheid tot snelladen. Houd er wel rekening mee dat je daar wel een laadpas voor nodig hebt. Met deze laadpas identificeer jezelf weer bij de energieleverancier zodat die weet hoeveel energie je hebt gebruikt en hoeveel er aan je gefactureerd moet worden.

Laadpalen zijn dus vrijwel overal in Nederland te vinden. Met een eigen laadpaal kun je ervoor zorgen dat je in de nacht je auto vol kunt laden. Heb je even snel energie nodig? Dan kun je altijd bij de verschillende tankstations terecht om gebruik te maken van de optie tot snelladen. Als je een eigen laadpaal wilt hebben, dan dien je dit aan te vragen bij de gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.