Onderhoud van je auto: belang, voordelen & tips

Het goed onderhouden van je auto is belangrijker dan veel automobilisten denken. Een auto die goed verzorgd wordt en regelmatig een keuring krijgt, blijft mooier en gaat doorgaans langer mee. Maar zijn er nog meer redenen om jouw voertuig goed te onderhouden? Waarom is een auto in goed onderhoud houden verstandig? Wat zijn alle voordelen hiervan? En hoe en wanneer moet je jouw auto onderhouden? In dit blogartikel lees je alles over succesvol onderhoud van je voertuig en hoe je dit handig aanpakt. We geven je handige tips en adviezen om op een slimme, voordelige en efficiënte manier jouw wagen in een goede conditie te houden.

Onderhoud van je auto belang, voordelen & tips
© Pixabay.com

Waarom goed onderhoud van jouw auto zo belangrijk is: de voordelen
Het periodiek laten onderhouden van jouw auto door een erkende vakgarage, dat is een garage of autobedrijf dat aangesloten is bij de BOVAG, is van meer dan groot belang. In de eerste plaat omdat goed onderhouden wagens langer meegaan. Als onderdelen tijdig vervangen worden, kan grotere schade worden voorkomen. Dit is onder meer het geval bij het op tijd vervangen van de distributieriem, banden, oliefilters , et cetera. Wanneer auto’s niet regelmatig een apk ondergaan, waarbij minimaal eenmaal per jaar de norm is, loop je als eigenaar het risico dat je een grotere schade oploopt. Ten tweede is veiligheid natuurlijk belangrijk. Niet voor niets zijn jaarlijkse apk-beurten wettelijk verplicht gesteld om ongelukken te voorkomen en te zorgen dat de auto’s die op de weg zijn aan minimale veiligheidseisen voldoen. Een goed en regelmatig onderzochte auto is verder een stuk energiezuiniger en milieuvriendelijker dan auto’s die op dit punt verwaarloosd worden. Zo besparen maatregelen als de bandenspanning op orde laten brengen, de motor tunen of uitlijnen en natuurlijke algemene reparaties uiteindelijk op het verbruik en daarmee op de brandstofkosten.

Hoe en wanneer moet je jouw auto onderhouden? De handigste tips op een rijtje
Het is verplicht om minimaal eens per jaar jouw auto apk te laten keuren. Kies elk jaar afwisselend voor een grote en dan een kleine beurt, of laat elke jaar een grote beurt uitvoeren. Zo weet je zeker dat jouw auto in een goede staat blijft en veilig en energiezuinig rijdt. Een tussentijds controle kan overigens nooit kwaad. Vermoed je bijvoorbeeld dat er iets aan de hand is met de motor, het benzineverbruik of de banden, ga dan sowieso naar een naburige vakgarage om de auto eens te laten nakijken. Niets is er namelijk beroerder en (vaak althans) onnodiger dan met pech langs de kant van de weg komen te staan.

Onderhoud van je auto belang, voordelen & tip
© Pixabay.com

Tips voor goed auto-onderhoud
Natuurlijk oef je als automobilist, en zeker niet als je handig bent, voor elk wissewasje naar de garage. Veel kleine reparaties kun je gewoon zelf uitvoeren, zoals het vervangen van lampen, kapotte zekeringen vervangen voor nieuwe exemplaren of het op de juiste spanning brengen van je autobanden. Hiermee kun je flink wat geld uitsparen. Wanneer het echte om technische defecten, roestvorming of andere grote(re) problemen en defecten gaat, is het altijd aan te raden een ervaren garage te contacteren voor hulp en en gedegen reparatie. Een belangrijke tip is om niet te kiezen voor een beunhaas of doe-het-zelver, maar altijd voor een professionele garage. Je kunt de betrouwbaarheid vaneen garage checken door te kijken of ze bij de BOVAG aangesloten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.