Als angst je leven bepaalt …

Natuurlijk is iedereen wel eens bang. Veel mensen zullen zich angstig voelen als er bijvoorbeeld ineens blaffende grote hond op ze afkomt of ze schrikken bij het horen van een plotselinge harde knal. Eigenlijk is het heel normaal zo’n angst reactie bij een bedreigende situatie. Door deze reactie maakt jouw lichaam zich paraat om te vechten of vluchten.

Als angst je leven bepaalt ...
© Pixabay.com

Er zijn ook angstgevoelens die je soms kan voelen terwijl er helemaal geen dreigend gevaar is. Je kan bijvoorbeeld angstgevoelens krijgen bij grote evenementen waarbij veel mensen samenkomen of angst hebben om met het openbaar vervoer te reizen of angst voor kleinere ruimtes. Het kan zijn dat de angst in deze situaties zo hevig wordt, dat je deze situaties voortaan wil vermijden. Door dit vermijden zullen je angstgevoelens minder zijn, maar je gaat jezelf steeds beperken in het leven in wat je kan. De angst zal je kwaliteit van leven gaan beïnvloeden.

Wanneer hulp zoeken?

Als je merkt dat de negatieve gedachtes je gaan belemmeren in wat je eigenlijk zou willen doen en je voelt je daarnaast vaak onrustig en gespannen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken en iemand om hulp te vragen. Je kan bijvoorbeeld eerst eens met een familielid of goede vriend(in) gaan praten. Het is ook mogelijk online hulp te zoeken, soms is het lastig iemand in vertrouwen te nemen. Daarom kan een online forum fijn zijn, het geeft mensen de mogelijkheid anoniem met lotgenoten over angstklachten te praten. Dit zal kunnen bijdragen aan je herstel. Je kan natuurlijk ook de huisarts om hulp vragen, de huisarts zal je ondersteunen in het vinden van de meest geschikte professionele ondersteuning voor jou. Het is namelijk zo dat als je deze klachten niet serieus neemt, ze grote gevolgen kunnen hebben op je dagelijks leven. Je kan lichamelijke klachten ontwikkelen, slaapproblemen, problemen op werkgebied, depressies of problemen op relatiegebied.

Als angst je leven bepaalt
© Pixabay.com

Tips

Wat sowieso altijd belangrijk is voor lichaam en geest, is regelmatige lichaamsbeweging. Je krijgt er meer energie van, je zal beter slapen, je zit lekkerder in je vel en je krijgt er een beter humeur van.

Het is ook goed om op je voeding te letten. Het is bewezen dat een gezonde en evenwichtige voeding, die veel fruit en groenten bevat, een positieve bijdrage zal leveren aan je algehele stemming. Je zal merken dat bijvoorbeeld door gebruik van alcohol, suiker en cafeïne soms de angstgevoelens en stress kunnen verergeren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het eten van voedsel dat veel koolhydraten en vetten bevat. Deze voeding heeft vaak veel invloed op je bloedsuikerspiegel, je zal je vermoeid en futloos voelen. Dit zal niet bevorderlijk zijn voor je algehele gemoedstoestand.

Wat ook een positief effect kan hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid is lekker naar buiten gaan. Ga een buitensport doen of in de tuin werken of maak een fijne wandeling in het bos of park. Je zal merken dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeterd en daarnaast zal het de sociale isolatie waar je waarschijnlijk in zit verminderen.

Al deze tips kunnen er toe bijdragen dat je beter in je vel zit, lichamelijk en geestelijk. Aarzel niet om bij ernstige angstklachten hulp te vragen van een professional.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.