Tips voor het aanschaffen van een radiator

Een radiator aanschaffen is niet iets wat je dagelijks doet. Zeker als je ervoor kiest om dit online te doen, is het verstandig om op een aantal dingen te letten alvorens je deze gaat kopen. Zo moet je kijken naar het vermogen, de capaciteit, de maat, het type en de aansluiting. Kortom: genoeg om naar te kijken. In dit artikel leggen we de verschillende aandachtspunten wat verder uit.

© Pexels.com

Het vermogen en de capaciteit

Wanneer je hebt besloten een radiator aan te schaffen, moet je kijken naar het vermogen wat je nodig hebt om de ruimte te verwarmen waar de radiator in komt te staan. Met een capaciteitsberekening kun je aan de hand van de afmetingen van de ruimte en de isolatie een indicatie krijgen van de nodige wattage om te verwarmen.Ook de gewenste temperatuur is van belang wanneer je een radiator gaat aanschaffen. De radiatoren moeten de temperatuur wel aan kunnen.

De maat bepalen

Waar de radiator komt te staan is het belangrijk om de beschikbare ruimte nauwkeurig op te meten. Je wilt tenslotte voorkomen dat de radiator niet past of juist net te klein is om de ruimte daadwerkelijk te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld in kleine ruimtes kijken naar een verticale radiator wanneer een horizontale niet past. De afmetingen kunnen samen met de wattage aangeven welke selectie aan radiatoren passen binnen de eisen die er gesteld zijn.

Het type radiator in het soort ruimte

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen om welke ruimte het gaat die verwarmd moet worden. Zo kan er in de badkamer een ander soort radiator nodig zijn dan in de slaapkamer. Dit komt omdat het vochtgehalte bijvoorbeeld anders is. Het type radiator kan daarin ook weer verschillen. Denk aan radiatoren waar het water doorheen stroomt, dat is bijvoorbeeld een plaat. Deze plaat kan voorzien worden van convectoren aan de binnen- of achterkant.

© Pexels.com

Welke aansluiting is er nodig?

Tot slot is het belangrijk om te kijken welk type aansluiting je nodig hebt voor je radiator. Deze hebben vaak wel vier aansluitingen (minimaal). Er is bijvoorbeeld een aansluiting met de cv-leiding nodig, maar ook met een aftapper.

Wanneer je er niet uitkomt is het verstandig om advies in te schakelen van een expert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.