Kun je leren los te laten?

“Laat het los.” Dat heb je wel al vaker gehoord. “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan”, heb je waarschijnlijk al vaak geantwoord. Maar wat moeten we precies loslaten? Al die kleine dingen waar je ’s avonds over piekert in bed. Al die nutteloze gedachten die door je hoofd flitsen over fouten die je in het verleden gemaakt hebt waar je misschien nog steeds spijt van hebt. Of is loslaten hetzelfde als vergeven? Je zal je hoe dan ook een stuk lichter voelen eens je het onder de knie hebt.

Kun je leren los te laten
© Pixabay.com

Laat dingen los waar je geen controle over hebt

Raar maar waar, de dingen die we liefst zouden veranderen, kunnen we natuurlijk niet veranderen. Denk maar aan je verleden, je uiterlijk of het gedrag van de mensen om je heen. Die dagdagelijkse ergernissen. Wat als het zo gegaan was of wat als ik dit anders gedaan had? Je kan je tot in het oneindige blijven afvragen waarom iemand bepaalde dingen anders doet dan jij, maar dat is allemaal verspilde energie. Dingen willen veranderen waar je geen controle over hebt, levert alleen maar frustratie of verontwaardiging op. Deze categorie neemt 80% van onze ‘problemen’ in beslag. Eens je al die problemen, die niet binnen jouw controle liggen, kan loslaten zal je snel merken hoeveel rust je vindt.

Leef voor jezelf, niet voor anderen

Veel mensen maken zich druk over wat hun medemensen over hun denken. In je kindertijd pushen je ouders je al om te doen wat je graag doet. Om te zijn wie je wil zijn en je dromen achterna te gaan. Toch dwingt de maatschappij ons in een bepaald plaatje. Flink zijn, goed studeren, zo snel mogelijk je rijbewijs halen zodat je een goedbetaalde job vindt waarmee je een huis kan kopen. Hierdoor word je al heel snel bestempeld als ‘anders’ wanneer je buiten de lijntjes loopt. Als je dicht bij je eigen ik blijft, zal je het leven beter kunnen aanvaarden zoals het is.

Leren loslaten
© Pixabay.com

Wees niet te streng voor jezelf

Gedane zaken nemen geen keer. Ieder mens maakt fouten dus jij ook. Leer jezelf vergeven voor fouten die je in het verleden gemaakt hebt. Het heeft geen nut om ’s nachts wakker te liggen van dingen die je niet kan veranderen. Het is nooit te laat om een goed mens te zijn. Vergeef jezelf en laat het los. Maak jezelf los van die persoon die je vroeger was. Iedere nieuwe dag is het begin van de rest van je leven. Iedere dag kan een nieuwe start zijn met vallen en opstaan.

Laat je verwachtingen los

Dit is misschien wel het belangrijkste punt. Je hebt verwachtingen van jezelf maar ook van anderen. Door al je verwachtingen van anderen los te laten, verminder je de kans om teleurgesteld te worden. Niet iedereen denkt hetzelfde als jou. Niet iedereen zal gelijkaardige situaties hetzelfde aanpakken als jou. Mensen kan je niet vergelijken. Iedereen heeft een ander verleden en draagt andere bagage met zich mee. Oordeel daarom niet over anderen maar wees goed voor hen zonder dat je verwacht er iets voor terug te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.