Zo maak je je fiets winterklaar

Zodra de winter in aantocht is, zijn er mensen die ervoor kiezen om met de auto naar het werk te gaan. Natuurlijk zijn er dan ook nog de echte bikkels die door weer en wind met de fiets op pad zullen gaan. Dat is natuurlijk ook beter voor de gezondheid. Het is alleen wel belangrijk dat je je fiets goed verzorgd in de winter, want anders komt deze ook het seizoen van kou en natheid niet door. Hoe zorg je ervoor dat je fiets winterklaar is?

Zo maak je je fiets winterklaar
© Pixabay.com

De verzorging van de fiets

Een fiets bestaat uit verschillende onderdelen. Dus moeten die natuurlijk op de juiste manier worden verzorgd om ervoor te zorgen dat die de winter doorkomt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je fiets goed schoon te maken. In de wintertijd ligt er zout op straat. Het is belangrijk dat je dit van je banden afwast zodat je banden niet beschadigd raken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je fiets goed drooghoudt. Daarom moet je altijd ervoor zorgen dat je fiets drooggemaakt wordt om dit te voorkomen.

Het verzorgen van de bewegende onderdelen

Een fiets bestaat niet alleen uit de grove onderdelen, maar ook uit veel bewegende onderdelen. Deze moeten natuurlijk goed blijven bewegen. Daarom is het bijvoorbeeld aan te raden dat je de ketting met een speciale ontvetter schoonmaakt en goed insmeert. Dit geldt ook voor de onderdelen die de fiets in beweging houden. Naast het insmeren van de onderdelen met olie, kan je er ook voor kiezen om deze onderdelen in te vetten met vaseline?

De verzorging van de banden

De verzorging van de banden is ook een heel erg belangrijk onderdeel van de verzorging van de fiets in de wintertijd. Zo moet je erop letten dat je voldoende grip hebt op de gladde wegen tijdens de winter. Je moet daarom altijd de profielen en de bandenspanning controleren. Als je een band hebt met grote profielen, dan geeft dat meer grip op de weg.

Fiets winter
© Pixabay.com

Het verzorgen van een elektrische fiets

De verzorging van een elektrische fiets gaat net even iets anders. Je hebt namelijk te maken met een motor die de fiets aandrijft. Net zoals bij een auto zal ook de accu of de motor van de fiets afkoelen in de winter. Mocht je de elektrische fiets niet te gebruiken, dan is het belangrijk dat je de accu binnenshuis bewaart zodat deze niet bevriest in de kou. Zorg daarnaast er ook voor dat je de accu in huis oplaadt en niet buiten. Dit is namelijk gevaarlijk.

Als je zou samenvatten hoe je een fiets goed moet bewaren en verzorgen in de wintertijd, dan houdt het in dat je alle onderdelen van de fiets goed moet insmeren om de onderdelen goed te laten werken. Daarnaast is het ook van groot belang dat je onderdelen niet laat bevriezen. Als je een fiets niet gebruikt, laat hem dan ook niet buiten in de stalling staan. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om je fietslamp te controleren. Daarnaast moet je erop toezien dat je altijd reflectoren hebt op je fiets, zodat je goed zichtbaar bent in de winter wanneer het donker is. Daarnaast is het ook een tip voor jezelf om altijd de beste fietskleding te dragen, zodat je niet bevriest. In de winter is het tot slot belangrijk dat je altijd controleert dat geen van de onderdelen van je fiets kapot zijn. Laat deze anders repareren of doe dit zelf als je handig bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.