Feiten over energie

Het opwekken van energie is één van de belangrijkste uitvindingen die we als mens hebben gedaan. Het heeft ons mooie dingen gebracht. Wat is nu de kracht hiervan? Lees snel verder!

Feiten over energie
© Pixabay.com

Alles over het gemak ervan

Zoals je ongetwijfeld wel weet heeft deze ontwikkeling ons veel gebracht in de wereld. We weten dan ook veel over deze ontwikkeling en zijn er dagelijks mee bezig. Niet alleen als het gaat om het verbruiken, maar ook de overheid is ermee bezig. Hoe gaan we het op een andere manier opwekken? Wat zijn alternatieven? Hoe belangrijk is de transitie en ga zo maar verder. Dit zijn allemaal debatten die worden gevoerd. Maar wat zijn interessante feiten als het gaat over energie? Lees snel verder om daar achter te komen.

Spaarlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen

Zoals je ongetwijfeld wel weet worden er tegenwoordig amper nog gloeilampen verkocht. De reden hiervoor is dat deze gloeilampen zeer veel energie verbruiken, dus het is dus zeer slecht voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Iedereen weet ook wel dat spaarlampen langer meegaan dan gloeilampen. Maar wat veel mensen niet weten is hoeveel langer ze meegaan. Een spaarlamp gaat namelijk tien keer zo lang mee als een gloeilamp. De duurzaamheid van een spaarlamp is dus aanzienlijk. En als we het dan hebben over het stroomverbruik: hij neemt ook een vijfde van de stroom op. Twee belangrijke redenen om al je gloeilampen dus te vervangen voor spaarlampen. Goed voor het milieu, maar tegelijkertijd ook goed voor je portemonnee.

Windmolens
© Pixabay.com

Een op de vier mensen heeft geen elektriciteit op de wereld

In Nederland heeft vrijwel iedereen elektriciteit. Behalve zwervers natuurlijk, of mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen en daardoor zijn afgekapt. Maar in de regel hebben de meeste mensen in Nederland gewoon elektriciteit. Voor ons is dat natuurlijk ook heel erg vanzelfsprekend. Als we geen elektriciteit meer hebben, dan betekent dat namelijk dat we grote problemen hebben. Alles loopt immers op elektriciteit. Toch is het dus zo dat een op de vier mensen in de wereld dus geen elektriciteit heeft. Natuurlijk komen de meeste mensen daarvan uit derde wereldlanden, tegenwoordig ook wel ontwikkelingslanden genoemd. Dit is een schokkend hoog aantal, maar er zijn gebieden in Zimbabwe waar niemand elektriciteit heeft. Hele gebieden niet. Vaak kun je dan ook aan de rijkdom van een land aflezen hoeveel elektriciteit de gemiddelde burger heeft.

2050 moet Nederland aardgasvrij zijn

In 2050 mag er in Nederland geen aardgas meer voorkomen. Dit klinkt als een lange periode, maar voor je het weet is het al zover. De reden hiervoor is dat de aardgas slecht is voor het klimaat. Om die reden zijn er verschillende normen opgelegd om de klimaatproblematiek tegen te gaan. Een goede stap in de richting is door Nederland aardgasvrij te maken. Dit brengt echter veel gevolgen met zich mee. Aardgas wordt in het gemiddelde huishouden van Nederland nog veel gebruikt. Daarbij kun je denken aan het koken. Veel mensen gebruiken daarvoor nog gas en zeker in oudere huis. Maar wat nog belangrijker is: het wordt ook gebruikt om het huis te verwarmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.