Wat moet je weten over een autoverzekering in België?

Ga je in de toekomst in België wonen? In dat geval verandert er natuurlijk heel veel voor je. Veel mensen denken dat er niet veel gaat veranderen, maar dat is meestal slechts een illusie. Die illusie wordt gecreëerd door het feit dat wij Nederlands, en een deel van België, dezelfde taal spreken. Daarom lijkt het dat je in hetzelfde land bent, maar België kent over veel zaken hele andere regelgeving. En dan hebben we het niet alleen over fiscale kwesties, maar bijvoorbeeld ook over de autoverzekeringen. Wat moet jij weten over autoverzekeringen in België?

Wat moet je weten over een autoverzekering in België
© Pixabay.com

Overeenkomst: het is beide verplicht

Laten we overigens beginnen met de overeenkomst tussen de autoverzekering in België en Nederland. De overeenkomst is namelijk dat zowel in België alsook in Nederland het verplicht is om een WA-verzekering af te sluiten. Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Bezorg je schade aan een andere auto? Dan wordt dit gedekt door de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Net als in Nederland zijn aanvullende verzekeringen optioneel in België.

Meer autoverzekeringen

Een verschil tussen Nederland en België is dat er in België nog meer aanbod is qua autoverzekeringen dan in Nederland. Dat is al tamelijk bijzonder, want in Nederland zijn er al veel verschillende soorten autoverzekeringen. Veel mensen die in België woonachtig zijn, denken dat ze gewoon de autoverzekering in Nederland kunnen blijven gebruiken. Dit is echter niet zo, want hiermee voldoe je niet aan de Europese wetgeving. De wetgeving schrijft namelijk voor dat elke woonachtige in een lidstaat, ook moet zijn verzekerd in die specifieke lidstaat. Doe je dit niet? Dan kunnen er meerdere problemen ontstaan. Een van die problemen is een boete. Omdat je niet verzekerd bent, kun je van de Belgische politie een boete krijgen. Maar het kan nog erger dan dat: veroorzaak je dan namelijk een ongeluk? Dan ben je niet verzekerd en dan kom je natuurlijk nog voor grotere problemen te staan. Let dus altijd op de regelgeving en als je er geen verstand van hebt: laat dit uitzoeken door een expert.

Autoverzekering
© Pixabay.com

Duurder dan in Nederland

Een autoverzekering in België is over het algemeen ook duurder dan in Nederland. Let wel: dit is niet altijd het geval, dus dit statement moet ook enigszins genuanceerd worden. Het ligt namelijk aan het soort autoverzekering, de locatie en wat voor auto je hebt. Er zijn dus meer factoren afhankelijk van de autoverzekering. We kunnen dus ook niet zomaar stellen dat alle verzekeringen in België duurder zijn. Maar er heerst wel een bepaalde tendens dat autoverzekeringen in België duurder zijn, dus het is belangrijk om de prijzen met elkaar te vergelijken.

Vergelijkingssite

Net als in Nederland heb je in België ook vergelijkingssites waar je gebruik van kunt maken. Dit zijn onafhankelijke websites die je kunt gebruiken om de prijzen van autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je een gepaste keuze kunt maken en dat je nooit te veel geld gaat betalen. Het voordeel van deze vergelijkingssites is dat je vaak ook kunt filteren op de specifieke eigenschappen die voor jou gelden. Dit bespaart tijd en nodeloze energie, want dan hoef je geen irrelevante informatie tot je te nemen die toch niets te maken heeft met je uiteindelijke besluit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.