Ga je op reis? Neem een verzekering!

Met het afsluiten van een reisverzekering ben je verzekerd tegen de schade die je gedurende het reizen op kunt lopen. Vaak geldt alleen dekking voor vakanties en worden schades tijdens zakenreizen door deze verzekering niet vergoed. In z’n algemeenheid valt de reisverzekering onder de schadeverzekering. Een reisverzekering geldt bovendien als een aanvullende verzekering, aanvullend op verzekeringen als de zorgverzekering, autoverzekering en inboedelverzekering.

Ga je op reis Neem een verzekering!
© Pixabay.com

Verschillende soorten reisverzekering
Er is niet een soort reisverzekering, je hebt ze in tal van verschillende soorten en maten. Binnen de reisverzekeringen die afgesloten worden is de aflopende reisverzekering een bekende vorm. Deze verzekering geldt voor precies een vakantie. Je bent gedekt vanaf het moment van de ingangsdatum, nooit echter voor de reis is beginnen. De dekking eindigt uiteraard op de einddatum en als je eerder thuis komt. Een al even bekende soort reisverzekering is de doorlopende reisverzekering. Deze verzekering is het gehele jaar door van kracht. Er is automatisch dekking, bij dus elke reis die gemaakt wordt.

Kies je voor een doorlopende of juist kortlopende vorm
Wie kent verder net de annuleringsverzekering? Deze reisverzekering biedt dekking voor de annuleringskosten als je onverhoopt de reis moet annuleren en dekt een deel van de reissom als de vakantie voortijdig afgebroken moet worden. De reden van annuleren moet dringend zijn en deze redenen vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar. Wat betreft de annuleringsverzekering kun je ook kiezen voor een doorlopende vorm en een kortlopende – voor een vakantie dus- vorm. Sluit je een reisverzekering af, dan zijn de mensen die op het polisblad staan vermeld verzekerd. Als het gaat om een reisverzekering kun je ook nog de keuze maken wat betreft het dekkingsgebied. Vaak kies je uit Europa of Wereld.

Er moet wel sprake zijn van een dringende reden
Overigens kun je alleen aanspraak maken op de annuleringsverzekering als sprake is van een dringende reden. Dringende redenen zijn onder meer het overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid, een relatiebreuk, ziekenhuisopname, complicaties bij zwangerschap of schade aan je woning of bedrijfspand waarbij het wenselijk is dat je aanwezig blijft.

Reisverzekering
© Pixabay.com

Basisdekking kun je verder uitbreiden
Bij een reisverzekering geldt een basisdekking die vervolgens met aanvullende dekkingen naar keuze verder uitgebreid kan worden. Wat er in de basis reisverzekering is opgenomen verschilt weer per verzekeraar. Binnen de reisverzekering is bagage ook al een bekende vorm. Bagage dekt zo goed als elke gebeurtenis. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan is er vaak een eigen risico geldig van vijftig euro. De bagage is vaak verzekerd tegen een vaststaand maximum bedrag, een bedrag dat vaak rond de 2,50 euro ligt. Opvallend: in de voorwaarden staat dat diefstal van je bagage wordt vergoed, mits er sprake is geweest van ‘normale voorzichtigheid’. Wat dan precies die normale voorzichtigheid is, weet alleen de verzekeraar en lees je in de polisvoorwaarden.

Extra verzekering voor de wintersport
Er zijn verzekeraars die wintersport en andere sporten die als gevaarlijk te boek staan niet verzekeren. Dat houdt in dat mocht je schade oplopen bij een dergelijke sport, de verzekering je dus geen dekking biedt. Wel kun je een extra verzekering afsluiten als je op wintersport gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.