Deze verzekeringen heb je nodig bij het opstarten van een bedrijf

Veel startende ondernemers geraken het noorden kwijt door de brede waaier van mogelijkheden die verzekeraars aanbieden bij het opstarten van een onderneming. Met de blog ‘Deze verzekeringen heb je nodig bij het opstarten van een bedrijf’ steken we je een helpende hand toe zodat je opnieuw door de bomen het bos weer ziet. Een handleiding in een notendop die je wegwijs maakt welk soort verzekeringen nuttig kunnen zijn.

Deze verzekeringen heb je nodig bij het opstarten van een bedrijf
© Pixabay.com

Welk soort verzekeringen je nodig hebt hangt af van de branche

Wie van plan is een bedrijf op te starten, kan er niet onderuit om verzekeringen af te sluiten. Er bestaan verschillende soorten verzekeringen, afhankelijk van de branche je onderneming behoort. Sommige beroepen zijn risicovoller dan andere. Hieronder lees je de zes meest voorkomende verzekeringen die voor een startende ondernemer nodig zijn.

1. De beroeps aansprakelijkheidsverzekering

Geen enkele beginnende ondernemer kan hier onderuit. Je bent als zelfstandige altijd beroeps aansprakelijk voor materiële of letselschade bij iemand anders, die jij of mensen die rechtstreeks betrokken zijn bij het bedrijf, veroorzaken. Een ongeluk loert onverwacht in elke hoek en fouten maken is nu éénmaal menselijk.

2. Rechtsbijstandsverzekering

Een dispuut met leveranciers, je eigen werknemers of klanten overkomt elke bedrijfsleider. Bijvoorbeeld door achterstallige betalingen ondanks herhaaldelijke waarschuwingen of omdat bepaalde overeenkomsten niet worden nageleefd ondanks de voorafgaandelijke gemaakte afspraken. Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je deskundig advies krijgt, eventueel met juridische hulp.

3. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid

Niemand die er aan denkt om meteen ziek te worden bij het beginnen van een onderneming. Maar je kan nooit onvoorziene omstandigheden uitsluiten. Je hoeft maar te denken aan een ziekte of door letsels na een ongeval. Van de overheidsinstanties krijg je geen financiële tegemoetkoming uitgekeerd. Je zal dan je boontjes zelf moeten doppen. Met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheid veerzekering heb je een inkomensgarantie wanneer je langdurig ziek wordt. Het bedrag van de dagelijkse uitkering hangt af van je beroep, leeftijd en de som die je wil laten verzekeren.

4. De voorraad- en goederen verzekering

Met deze verzekering bescherm je de voorraad en inventaris van je bedrijf tegen weersomstandigheden, diefstal, vandalisme, inbraak en in het ergste geval tegen brand. Niet alleen de inventaris is gedekt, maar ook de bouwmaterialen en het meubilair dat in het bedrijf staat opgesteld. Het zogenaamde rollend materieel.

Bedrijf opstarten
© Pixabay.com

5. Verzekering om ziektekosten te dekken

Ook als je bedrijfsleider bent, is een ziektekostenverzekering een noodzakelijk kwaad en voor iedereen verplicht. Wanneer iemand op de loonlijst staat, betaalt de werknemer automatisch een werkgeversheffing. Als startende zakenman, betaal je een bijdrage – afhankelijk van het inkomen – gebaseerd op de belastbare inkomsten. Welke ziektekostenverzekering het beste bij je past, is voor elke ondernemer anders. Veel startende ondernemers hebben hier vragen bij of het wel noodzakelijk is om deze aanvullende verzekering af te sluiten.

6. Een bedrijfsverzekering om de brutowinst te dekken

Als de wet van Murphy heeft toegeslagen bij een bedrijf door milieu- of waterschade, ongeval, inbraakpoging, diefstal, brand of storm gebeurt het vaak dat een onderneming gedeeltelijk of helemaal niet meer operationeel kan zijn door bovengenoemde voorvallen. Hoe langer dat je bedrijf hier hinder van blijft ondervinden, hoe meer je last hebt van inkomstenverlies. Wie voor een bedrijfsverzekering kiest, wordt vergoed voor de geleden schade die je als ondernemer voor een bepaalde tijd ondervindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.