Hoe ga je om met eenzaamheid?

Wist je dat de nieuwste cijfers uit 2018 concluderen dat bijna de helft van de bevolking zich eenzaam voelt. Dit zijn niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren kampen met eenzaamheid. Hoe ga je hiermee om? In dit artikel lees je alles over het taboe van eenzaamheid doorbreken en hoe je met eenzaamheid om kunt gaan.

Hoe ga je om met eenzaamheid
© Pixabay.com

Je bent niet alleen
Niet gauw gaat een gesprek over eenzaamheid. Er hangt nog altijd een taboe over dit onderwerp. Wanneer bijna de helft van de bevolking zich eenzaam voelt, is het niet moeilijk om erkenning te vinden. Voel jij je wel eens eenzaam? Het is belangrijk om dit gevoel bespreekbaar te maken. Voorkom dat het een opgekropt gevoel wordt, waar je niets mee doet. Wanneer je erover praat, kan er hulp gevonden worden.

Voorkom isolatie
Een negatief gevolg van eenzaamheid, is angst om naar buiten te gaan. Bij eenzaamheid komt al gauw depressiviteit kijken en is de kans groot dat het naar buiten gaan vermeden word. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Jouw eenzaamheid weerhoudt je ervan om naar buiten te gaan, waardoor je nog minder contact hebt met anderen en je nog meer eenzamer gaat voelen. Zorg ervoor dat je minstens één keer per dag de deur uitgaat en probeer juist sociale situaties op te zoeken.

Nieuwe hobby of sport
Eenzaamheid kun je voorkomen of genezen door zelf de stap te zetten om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan natuurlijk erg spannend voelen, maar dat hoeft het niet te zijn. Schrijf je in voor een cursus of hobby dat in een groep wordt uitgevoerd. Zo leer je nieuwe mensen kennen en heb je een sociale uiting. Een sport is ook een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je hoeft niet bang te zijn of je te schamen dat je alleen naar de groep gaat, vrijwel de meeste mensen gaan voor het eerst alleen.

Eenzaamheid
© Pixabay.com

Dating of vrienden site
Het wereldwijde web maakt het vandaag de dag een stuk eenvoudiger om in contact te komen met andere mensen. Voel je je alleen en ben je niet goed in vrienden maken in openbare settings? Dan kan online een goed alternatief zijn. Je kunt natuurlijk een datingsite proberen om de liefde te vinden, maar er zijn ook gelijksoortige websites die zich richten op vriendschappelijke relaties. Wellicht is er iemand bij jou in de buurt die ook vriendschappelijk contact zoekt.

Therapie
Eenzaamheid kan op de lange duur voor ernstige mentale en lichamelijke klachten zorgen. Zo kan eenzaamheid uitmonden in depressieve gevoelens, sociale angststoornissen en zelfs suïcidale gedachten. Het is daarom altijd een goed idee om deze gevoelens te leren uitten. Een coach of therapeut kan jou helpen. Het kan best een drempel zijn om naar een psycholoog te gaan met deze gevoelens/klachten, maar het is de beste stap die je kunt zetten. Je leert jouw gevoelens te erkennen, leert waar deze vandaan komen en leert hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Het gevoel van eenzaamheid kan een slopend effect hebben op jouw dagelijks bestaan. De enige die jou uit dit gevoel kan helpen, ben je zelf. Het is zeker lastig, maar blijf proberen om contact te houden, zoek sociale situaties op en probeer om nieuwe contacten op te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.