Zo klim je uit een burnout
Je bent uitgeput. Je kan je niet voorstellen dat dit gevoel ooit nog zal veranderen. De weg naar herstel bij een burnout is lang. Wij vertellen je hoe je uit een burnout klimt.
Wat is een burnout?
Je hebt het gevoel dat een burnout zomaar uit het niets ontstaat. Je staat midden in het leven, bent druk met je werk en ook privé heb je vanalles te doen. Opeens geeft je lichaam aan dat de grens bereikt is. Je bent uitgeput en kunt niks meer. Een burnout ontstaat na een lange periode van stress. Een burnout lijkt plotseling te ontstaan, maar dat is niet het geval. Je lichaam heeft je al verschillende waarschuwingssignalen gegeven. Vaak heb je moeite om je te concentreren en ben je vergeetachtig. Ook kan je sneller boos of verdrietig worden en lukt slapen niet goed. Naast psychische klachten, kan je ook last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een grieperig gevoel. Heb je dergelijke klachten, wacht dan niet af, maar neem contact op met de huisarts.
Oorzaken van een burnout
Om weer uit je burnout te klimmen is het belangrijk om te weten hoe je erin terecht gekomen bent. Ben jij ook iemand die altijd en overal de controle moet houden, zowel thuis als op je werk? Mensen die perfectionistisch zijn, hebben een grotere kans op een burnout. Ook als je het lastig vindt om nee te zeggen en je grenzen aan te geven, loop je het risico dat je over je grenzen heen gaat. Je gaat altijd maar door, ook als je niet lekker in je vel zit en door je loyaliteit laat je niet zien dat het genoeg is geweest. Om na je herstel niet weer terug te vallen, zal je met de oorzaken van je burnout aan de slag moeten. Je hoeft dit niet alleen te doen, vraag hulp.
Langzaam omhoog klimmen
Het echte herstel na een burnout kan jaren duren en soms kom je nooit meer op je oude energieniveau terug. Het herstel kent 3 fasen. In de eerste fase is ontspanning en rust belangrijk. Je moet accepteren dat je een burnout hebt. In de tweede fase ga je op zoek naar de mogelijke oorzaken van je spanning en hoe je daarmee omgaat. Vervolgens zijn de oplossingen aan de beurt. In de derde fase ga je aan de slag met deze oplossingen en zal je je normale leven weer langzaam oppakken.
Tips
Als je voorzichtig je leven weer aan het oppakken bent en de weg naar boven hebt gevonden, is het goed om stil te staan en na te gaan wat je anders gaat doen. Een burnout heb je niet voor niets gekregen. De waarschuwingssignalen van je lichaam heb je niet opgemerkt. Je moet de balans weer zien te vinden en keuzes maken. Vind ik mijn werk nog leuk, moet ik meer voor mezelf kiezen? Misschien wil je wel een hobby oppakken die helpt om te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen. Je gedrag veranderen is lastig. Voor jezelf opkomen en vaker nee zeggen helpt je bij je herstel en voorkomt een terugval. De weg naar herstel gaat met vallen en opstaan, maar je komt er wel.