Zo combineer je werk en gezin

Al jaren spreekt men over ‘werk en gezin’ alsof het een soort van strijd is. Wie gaat het halen: je werk of je gezin? Maar wees gerust, er zijn middelen genoeg om je carrière en je privé situatie volledig in balans te houden. Wij geven jou hier alvast een aantal tips. Het zijn zeker niet de enige tips, maar ze helpen jou wel!

Zo combineer je werk en gezin
© Pixabay.com

Plannen en marges inbouwen
Ken jij ook het gevoel van alsmaar te hollen en overal te laat te komen? Plannen, een agenda bijhouden helpt hier enorm in. Doe je boodschappen bijvoorbeeld op de terugweg van je werk in plaats van er een hele zaterdagvoormiddag aan te besteden. Laat je kinderen meerijden met de buurvrouw in plaats dat jij een omweg moet doen om ze van school te halen. Moet je van de ene plek naar de andere hollen? Voorkom dit door in je agenda marges in te bouwen en jezelf voldoende tijd te gunnen.

Wees mild voor jezelf
Als je zowel een gezin als een carrière hebt, leer er dan mee te leven dat je niet alles kunt hebben in het leven. Je kunt niet én een drukke baan, én een prachtig gezin, én ook nog eens veel tijd over hebben. Zowel mannen als vrouwen ervaren een enorme druk om toch maar in alles goed te presteren. Bedenk dat je geen supermens bent en dat jij ook wel eens fouten maakt, het moeilijk hebt, ziek kunt zijn of gewoon moe kunt zijn.

Leer delegeren
Je hoeft niet alles zelf te doen. Leer hulp vragen. Je moeder zal het beslist niet erg vinden om boodschappen voor jou mee te brengen. Of je buurvrouw wil best wel eens op de kinderen passen. Je kinderen kunnen best wel helpen bij de vaat of kunnen hun kamer opruimen. Jij hoeft écht niet alles op jouw schouders te nemen. Een mooi voorbeeld is een huishoudhulp of poetsvrouw. Dergelijke hulpjes doen in zeer korte tijd waar jij misschien veel langer over doet. Je kunt het ook als volgt bekijken: reken eens uit hoeveel een poetsvrouw zou kosten en bekijk hoeveel overuren jij voor hetzelfde bedrag zou moeten maken. Misschien is de rekensom gauw gemaakt? Je blijft wat langer op het werk en je huis is volledig gepoetst. Win-win?

Werk en gezin
© Pixabay.com

Less is more
Dit zijn wijze woorden die ook van toepassing zijn op je werk-gezin balans. Misschien hoef je niet zo veel te werken om toch rond te komen. Hou met je gezin eens een brainstorm over waar je zonder al te veel last kunt besparen. Uit deze oefening zouden er wel eens grote verrassingen kunnen komen. Misschien hoeven jij en je partner je niet krom te werken voor die mooie nieuwe eetkamermeubelen en zijn je andere gezinsleden best wel tevreden met een mooi stel uit de kringloopwinkel? Dit is maar een klein voorbeeld om te zeggen: anders gaan denken opent gegarandeerd perspectieven!

Keuzes maken en ‘nee’ durven zeggen
Het is echt geen schande om af en toe eens nee te durven zeggen. Vraagt jouw baas je voor de zoveelste keer deze maand om over te werken? Weeg dan af of het de moeite waard is. Moet je daarvoor die belangrijke sportwedstrijd van je zoontje missen? Of vragen je buren je voor een tuinfeestje maar wil je eigenlijk liever relaxen met je gezin? Maak de goede keuze. Als jij achter die keuze staat, zit je OK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.