De 6 beste tips voor een goed sollicitatiegesprek

Met jouw inspirerende motivatiebrief en indrukwekkende cv heb je een sollicitatiegesprek voor jouw droomjob binnengesleept. Fantastisch nieuws! Maar je wil uiteraard ook face-to-face een goede indruk achterlaten. In dit blog geven we je 6 tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij een sollicitatiegesprek.

De 6 beste tips voor een goed sollicitatiegesprek
© Pixabay.com

1. Verdiep je in het bedrijf en de functie
Deze tip spreekt eigenlijk voor zich. Lees vooraf de vacaturetekst goed door, zodat je weet wat de verwachtingen zijn voor deze functie. Daarnaast kun je je eigen kennis en kunde koppelen aan de eisen en wensen die in de vacaturetekst worden genoemd, zodat je zo goed mogelijk voor de dag komt bij het solliciteren.

2. Oefen het gesprek van tevoren
Op het internet vind je een heel scala aan mogelijke sollicitatievragen. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren een aantal sterke en zwakke eigenschappen van jezelf. Deze vraag wordt heel vaak gesteld door recruiters, maar kan erg lastig zijn om on the spot te beantwoorden. Zeker het noemen van slechte eigenschappen is een uitdaging, omdat je wel een goede indruk wil achterlaten. Een tip is daarom om slechte eigenschappen te noemen die ook positief kunnen zijn. Ook kan het helpen om na te denken hoe je het beste om kunt gaan met deze slechte eigenschappen. Daarmee laat je zien dat je goed op jezelf kunt reflecteren.

3. Zorg voor een sterke elevator pitch
Eén van de meest standaard vragen in een sollicitatiegesprek is om jezelf even voor te stellen. Hier kun je je gemakkelijk vooraf op voorbereiden. Wat wil je graag van jezelf laten zien? Welke indruk wil je achterlaten? Afhankelijk van de functie en het bedrijf kun je het persoonlijk maken of juist zakelijk houden.

4. Bedenk voorbeelden
Om echt een goed beeld van een persoon te krijgen, is het altijd handig om te vragen naar voorbeelden. Vertel je bijvoorbeeld dat je heel goed kunt organiseren, dan is het goed om een aantal situaties te kunnen schetsen waaruit dit blijkt. Hiermee laat je tevens zien dat je beschikt over een gezonde dosis zelfkennis.

De 6 beste tips voor een goed sollicitatiegespre
© Pixabay.com

5. Stel zelf ook vragen
Sollicitanten lijken soms te vergeten dat een sollicitatiegesprek een kennismaking van twee kanten is. Het is belangrijk dat jij in het gesprek ook meer te weten komt over het bedrijf en de functie. Zo kan het bijvoorbeeld fijn zijn om te weten hoe een dag er ongeveer uit zou kunnen zien en wat voor bedrijfcultuur er heerst. Daarnaast komt het altijd goed over als je interesse toont in het bedrijf. Bereid dus vragen voor waarin je laat zien dat je je in de waarden van het bedrijf hebt verdiept.

6. Let op de details
Draag kleding die bij jouw past, maar ook binnen de bedrijfscultuur. Let op je lichaamshouding en maak voldoende oogcontact met je gesprekspartner(s). Weet je zo snel geen antwoord op een moeilijke vraag? Laat een korte pauze vallen of geef toe dat je er even over na moet denken. Hiermee win je een klein beetje extra nadenktijd.

Het feit dat je deze tips nu leest, laat al zien dat je serieus bezig bent met het voorbereiden van je sollicitatie. Je zal ongetwijfeld wat gespannen zijn voor het gesprek, al heeft de een daar meer last van dan de ander. Bedenk dat het normaal is om wat zenuwachtig te zijn en vertrouw erop dat je je goed genoeg hebt voorbereid. Alvast heel veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.