Probeer deze flexibiliteitsoefeningen

Goede voornemens gemaakt voor een gezondere levensstijl? Vandaag starten we met flexibiliteit. Laten we echter over één ding duidelijk zijn: het gaat erom jezelf tegen jezelf te meten, niet om aan standaarden te voldoen. Als je deze rekoefeningen eerder hebt gedaan, kun je vergelijken met wat je vroeger deed. Als je komend jaar aan je flexibiliteit werkt, kun je op het einde van het jaar een nieuwe test doen (of maandelijks, wat je ook drijft) en zien hoe je bent verbeterd.

Probeer deze flexibiliteitsoefeningen
© Pixabay.com

Laten we bijvoorbeeld dit eens proberen. Onthoud voordat je begint dat opgewarmde spieren zich verder uitstrekken dan wanneer je alleen de rekoefeningen koud probeert, dus overweeg om deze aan het einde van een training of sport te doen. Noteer het – of je nu bent opgewarmd of niet, en hoe – zodat u hetzelfde kunt doen de volgende keer dat je test.

Als je ooit een fitnessbeoordeling hebt gehad, bijvoorbeeld door een personal trainer, heb je misschien de zit-en-bereik-test gedaan. Je gaat op de grond zitten met je voeten voor je en raakt je tenen aan terwijl een doos aan je voeten meet hoe ver je kunt reiken. Je kunt dit thuis opnieuw maken door je voeten tegen een trede, richel of stoeprand voor je te zetten. Reik naar voren met een stuk tape, plak het op de grond als je kunt, en meet dan.

Een staande teenaanslag is misschien minder standaard, maar het meet de flexibiliteit van de hamstrings. Sta gewoon op en maak een video van jezelf terwijl je probeert je tenen aan te raken. Wellicht kun je alleen je schenen aanraken; wellicht kun je tot je tenen komen; misschien kun je je handpalmen zelfs plat op de vloer leggen. Een video laat ook zien of het je gelukt is om de zet te doen met een afgeronde achterkant of met een platte achterkant. Geen oordeel hier, het is slechts een meting.

Flexibiliteitsoefeningen
© Pixabay.com

De stretches hierboven meten echt hoe flexibel je achterste spieren zijn, vooral je hamstrings. Er is ook een element van techniek: je kunt beter worden in die specifieke stukken als je sport, zelfs zonder je flexibiliteit te veel te vergroten. Maar het zijn populaire manieren om flexibiliteit te meten, omdat ze eenvoudig zijn en, in het geval van de zit-en-bereik-test, zich goed lenen voor een specifieke numerieke meting.

Maar misschien geef je niet zoveel om je hamstrings. Als je in een ander soort van flexibiliteit geïnteresseerd bent, documenteer dat dan ook. Bijvoorbeeld: Is het mogelijk om je handen achter je rug aan te raken, met een hand reikend naar beneden en een hand reikend naar boven? Hoe dicht kun je je knieën in een vlinderstreng tegen de vloer krijgen? Hoe laag kun je hurken met je hielen nog op de grond? Een video opnemen op je telefoon is de eenvoudigste manier om de voortgang te meten in deze of andere rekoefeningen die je wilt doen. Bewaar de video – of zelfs maar een screenshot van het diepste deel van het stuk – en dan kun je de volgende keer dat je het probeert een montage vóór en na het samenstellen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.