Is Bitcoin een goede investering?
Op 17 december 2017 bereikte de Bitcoin koers een piek van bijna 20.000 dollar per Bitcoin. Bitcoin was voorpaginanieuws, elke dag. De waarde van een Bitcoin begon eind 2016 te klimmen vanaf ongeveer 600 dollar per Bitcoin. In maart 2017 brak deze cryptocurrency doorheen de barrière van 1000 dollar per Bitcoin. Tien maanden later bereikte het zijn tot op heden onovertroffen maximum.
Een investering in februari, bracht tien maanden later het 20-voudige op. Wie op het juiste moment gekocht en verkocht had, kon zich gelukkig prijzen. Na de piek in december 2017 ging het twaalf maanden bergaf, tegen januari 2019 schommelde de prijs rond de 3000 dollar per Bitcoin. De bubbel was voorbij, de media kon terug naar de orde van de dag.
Wil dit zeggen dat de kansen voorbij zijn? Absoluut niet. Mag ik mij aan een 20-voudige return in 10 maanden verwachten? Hoogst onwaarschijnlijk. Kan ik een goede return verwachten wanneer ik nu inkoop? De huidige prijs reflecteert dat de markt gelooft in een gunstige toekomst.
Hoeveel is een Bitcoin echt waard?
Dat kan alleen de markt je vertellen. In maart 2020 is een Bitcoin ongeveer 8000 dollar waard. Veertien maanden geleden, in januari 2019, was hij nog 3000 dollar per Bitcoin, een return van 2,7. Het is geen 20-voudige return zoals in 2017, maar vergeleken met een return van ongeveer 1,1 voor de AEX in dezelfde periode, op zijn minst opmerkzaam.
De waarde van een munt is afhankelijk van de waarde en het vertrouwen dat gebruikers eraan hechten. Dit geldt eveneens voor edelmetalen zoals goud of voor eender welke nationale munteenheid. En het vertrouwen in Bitcoin groeit. Institutionele investeerders zijn ondertussen mee op de Bitcoin-kar gesprongen. En dus is een Bitcoin volgens de markt ongeveer 8000 dollar waard, met een stijgende trend.
Waarop is die stijgende trend gebaseerd?
Sommige investeerders zien potentieel in de munt. Het merk is sterk, Bitcoin is de eerste cryptomunt die bekend is bij het brede publiek. Bovendien worden er ook toepassingen gevonden voor de munt. Voorheen was Bitcoin voornamelijk bekend in het illegale circuit, om anonieme transacties op het zogenaamde “dark-net” mogelijk te maken. Maar vandaag evenzeer in het legale internationaal betalingsverkeer, om transactiekosten laag te houden.
Dat het vertrouwen in Bitcoin groeit zie je ook wanneer je de koersen van Bitcoin vergelijkt met bijvoorbeeld Ethereum en Litecoin, twee andere bekende cryptomunten. Deze hebben in het afgelopen jaar een duidelijk mindere return behaald.
Welk andere potentiële toepassingen zien “believers”? Toen Facebook naar de beurs ging in 2012, begreep men het potentieel van het sociale netwerk niet. Ondertussen, acht jaar later, begrijpt men de enorme mogelijkheden van adverteren via Facebook en is het aandeel ongeveer vijf keer meer waard. De Bitcoin “believers” hopen op een gelijkaardig scenario, waarbij toekomstige toepassingen de hoge waarde vandaag verantwoorden.
Wees je wel bewust!
Er zijn en blijven risico’s. Nieuwe technologieën hebben inherente zwakheden, die onmogelijk te voorspellen zijn, maar er wel voor kunnen zorgen dat je je investering kwijt bent. Op dit moment is Bitcoin een achtbaan, met soms 20-voudige groei, en soms enorme verliezen. Is dat iets voor jou, en wil je meer weten? Klik hier om naar Satos te gaan en de laatste ontwikkelingen te bekijken.