Werken + leren = ?

Wil jij een carrièreswitch maken, jouw horizon verbreden of heb jij gewoon zin om weer te leren? Een opleiding combineren met een baan is zeker mogelijk. Het vergt wat planning, doorzettingsvermogen en een portie motivatie, maar het is de ideale optie wil je vooruit komen. Wij leggen in deze blogpost uit hoe je een opleiding kunt combineren met een baan.

Werken + leren =
© Pixabay.com

Thuisstudie
Vandaag de dag hoef je niet de schoolbanken in om een studie te volgen. Er is een breed studieaanbod aan thuisstudies. Dit zijn studies die je zelf thuis kunt volgen. Dit doe je op jouw eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. Hierdoor kun je iedere dag na het werk een aantal uur studeren. Let wel op, voor deze studievorm moet je echt een doorzetter zijn. Iedere dag moet je zelf de motivatie vinden om nog even thuis de studieboeken in te gaan.

Deeltijds studeren
Het is logisch dat wanneer je een baan hebt, je niet de mogelijkheid hebt om voltijds te studeren. Gelukkig hoeft dat ook niet. Veel universiteiten en colleges bieden deeltijd studievormen aan. Op deze manier kun je jouw gewenste studie gewoon volgen naast jouw baan. In veel gevallen zijn de studie uren voor een deeltijd studie ‘s avonds. Je kunt dan overdag werken en ‘s avonds lessen volgen. Wil jij ook weer gaan studeren? Vraag dan bij een school of universiteit bij jou in de buurt naar het aanbod aan deeltijdstudies.

Werkend leren
Wanneer je vaste lasten hebt, kun je in veel gevallen niet zomaar stoppen met werken en gaan studeren. Een optie om te blijven leren, maar niet te hoeven stoppen met werken, is door werkend leren studies te kiezen. Dit zijn studies waarbij je een aantal uur per week theorielessen krijgt, maar ook heel wat uur betaald in de praktijk doorbrengt. Denk bijvoorbeeld aan banen in de zorg of techniek. Dit zijn banen die je het beste leert, door te doen. Op deze manier kun je eenvoudig studeren naast en tijdens jouw werk.

Werken en leren
© Pixabay.com

Cursussen volgen
Wil je blijven leren, maar heb je niet de tijd of de motivatie om een aantal jaar weer te gaan studeren? Een goede manier om te blijven leren en jouw vaardigheden maximaal te ontwikkelen, doe je door cursussen te volgen. Dit zijn vaak enkele lessen waarbij je meer leert over een bepaald onderwerp, vak of vaardigheid. Het kan een slimme optie zijn om met regelmaat cursussen te volgen. Zo breid je jouw kennis en vaardigheden uit. Dit is ideaal voor jouw huidige functie, maar kan ook de extra push zijn om een carrièreswitch te kunnen maken.

Het is goed om altijd te blijven leren. Of het nu vanuit een passie voor het onderwerp komt of omdat je het nodig hebt voor jouw droombaan. Een opleiding volgen naast een baan is zeker mogelijk. Het kost tijd, energie en doorzettingsvermogen, maar dit is het zeker waard. Kies welke studievorm het beste bij jou past en behaal naast jouw baan ook nog eens een extra diploma. Zo kun je de carrièreladder opklimmen of juist van pad veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.