Waar moet ik op letten bij het overnemen van een bedrijf?

Als je een bedrijf wil overnemen, zal je rekening moeten houden met verschillende parameters om de overname tot een goed einde te brengen. Zeker wanneer je een ondernemer bent die in het verleden nog weinig ervaring heeft uitgebouwd. In onderstaand artikel ‘Waar moet ik opletten bij het overnemen van een bedrijf?’ lees je praktische informatie waar je moet opletten wanneer je een bedrijf wil overnemen.

Waar moet ik op letten bij het overnemen van een bedrijf
© Pixabay.com

Zichzelf in vraag stellen door zelfreflectie

De noemer ‘startende ondernemer‘ is een rekbaar begrip. Met het woord startende bedrijfsleider wordt bedoeld: iemand die in het verleden al een beroepsloopbaan uitbouwde. Eén op twee van de mensen die een zaak willen overnemen, zijn ondernemers in spe die al een periode in loondienst hebben gewerkt. Vaak kaderleden of zelfstandige managers die hun functie vrijwillig opgeven bij een onderneming waar ze werken. Het is belangrijk dat een kandidaat-overnemer eerst aan zelfreflectie doet en zichzelf in vraag stelt. Volgende criteria kan je best eerst even af toetsen:
– Wat zijn mijn persoonlijke kwaliteiten? Wanneer functioneer ik het beste?
– Heeft die onderneming daadwerkelijk mijn profielschets nodig?
– Heb ik de competenties om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Maak geen sprong in het onbekende

Lukraak zelf de hort opgaan om de markt te verkennen en kmo’s contacteren, werkt door de band genomen niet. Je zal een strak vastomlijnd plan moeten nastreven om succes te oogsten wanneer je een bedrijfsovername in de nabije toekomst wil plannen. In welke sector maakt overigens weinig uit. Hoewel het niet van een leien dakje zal lopen als je de sector opzoekt waar je in thuis bent. Potentiële verkopers van een onderneming stellen zich immers met meer argwaan op wanneer mensen uit dezelfde sector informeren. De ervaring leert dat wanneer je de nodige knowhow in huis en affiniteit in een nieuwe sector hebt, dat niemand je een strobreed in de weg legt om het pad naar een fonkelnieuwe sector te bewandelen. Heel belangrijk bij een mogelijke overname is de persoonlijke klik die er is tussen een overnemer en de bedrijfsleider die zijn onderneming van de hand wil doen. Vertrouwen is enorm belangrijk indien je tot actie wil overgaan.

Bedrijf overnemen
© Pixabay.com

De raming moet realistisch zijn bij een overname

Een goede band met de verkoper van de onderneming en een uitstekende ligging van de zaak zijn van ondergeschikt belang wanneer de calculatie van de overnameprijs onrealistisch is geraamd. Om het overnamebedrag op de juiste manier in te schatten, dringt zich een boekenanalyse op. Winst en omzet zijn uiteraard belangrijke factoren, maar zeggen niet alles over de gang van zaken binnen een bedrijf. De bepalende parameter is de rendabiliteit die moet worden onderzocht. Een goede raad: begin er niet zelf aan om die cijfers uit te vlooien? Neem een boekhouder of expert onder de arm die het zakelijk cijferwerk kunnen toelichten en uit de doeken doen.

Wat te doen wanneer de deal rond is?

Als de overname volledig in kannen en kruiken is, begint het voor jou pas als ondernemer van een nieuw bedrijf. Vooral hoe je de dingen op de werkvloer gaat aanpakken, zijn nu cruciaal. Belangrijk is dat je tijdens het proces bij een overname nauwelijks contact hebt met het personeel. Dat kan alleen maar eventueel de nodige sociale onrust in de hand werken. Zorg vooral dat je de mensen in loondienst geruststelt dat alles bij het oude blijft zodat ze zich op hun gemak voelen. Het is een goed idee als de vorige bedrijfsleider nog enkele maanden binnen de onderneming actief blijft na de overname.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.