Vissen worden geroepen om dood koraalrif te herstellen

Het gaat slecht met de koraalriffen in onze oceanen. Door watervervuiling en opwarming van de aarde sterft het koraal af. Wie de tekenfilm Finding Nemo heeft gezien, herinnert zich vast de kleurrijke koraalriffen met een pracht aan tropische vissen. In de realiteit blijkt dat 89% van het Great Barrier Reef bij Australië al dood en verbleekt is. In de afgestorven stukken is geen levende vis meer te vinden.

Vissen worden geroepen om dood koraalrif te herstellen
© Pixabay.com

Geluid trekt vissen aan
Hoe breng je leven terug in een dood koraalrif? Onderzoekers hebben luidsprekers in dode stukken koraalrif neergezet en daarop de geluiden afgespeeld die je doorgaans kunt horen in een levend rif. Een koraalrif is een lawaaiige plek onder water, waar geluiden van zoemende vissen en klikkende garnalen tot in de wijde omgeving te horen zijn. Onderzoekers maakten geluidsopnames in de levende rifgebieden en speelden deze onderwatergeluiden in dode stukken rif via de luidsprekers af. Levende vissen werden inderdaad door deze geluiden aangetrokken. In de stervende riffen die wel levendig klonken, zwommen 50% meer vissen vergeleken met dode rifgebieden zonder luidsprekers.

Vissen voeden koraal
Het terugbrengen van dieren naar een stervend koraalrif houdt de effecten van milieuvervuiling en opwarming van de aarde niet tegen. Maar voor overleving en herstel van de riffen is terugleiden van de vissen wel een belangrijke stap. Koraal is afhankelijk van de vissen en garnalen die erin rondzwemmen. Koraal voedt zich met de poep, plas en afgevallen schubben van dieren. Vissen knabbelen de beschadigde en dode stukken koraal weg, zodat er op die plaatsen nieuw gezond koraal kan groeien. Talloze vissen vinden in het koraal hun schuilplaatsen en voedsel, waardoor jonge vissen er veilig opgroeien. Zo vormt het koraalrif een bloeiende broedplaats voor onderwaterleven. Sterft het koraal af, dan trekken de vissen en garnalen weg. Daarmee verdwijnt ook de voedingsbron voor het koraal en slaat de sterfte dubbel zo hard toe.

Great Barrier Reef
© Pixabay.com

Verbleking en sterfte van koraal
Koraal bestaat uit diertjes, de zogenaamde koraalpoliepen. Deze koraaldiertjes zijn zo’n drie millimeter groot, maar zijn in enorme koloniën verbonden met elkaar en bouwen gezamenlijk grote structuren onder water. Ze dragen algen bij zich. Deze algen kunnen voedingsstoffen maken uit zonlicht en geven koraalriffen hun mooie kleuren. Levend, gezond koraal ziet er prachtig kleurrijk uit. Bij stress op het ecosysteem door vervuiling of opwarming van het water verdwijnen de algen als eerste en worden de koraalriffen wit. Zo ontstaat de zogenaamde verbleking van de koraalriffen. De koraaldiertjes missen de voedingsstoffen die de algen maken, waardoor zij voor hun overleving helemaal afhankelijk worden van vissen en waterdieren. Wanneer de vissen wegtrekken sterven de koraaldiertjes door gebrek aan voedingsstoffen. Dan blijven alleen nog de kale doodse kalkstructuren onder water over.

Oceanen produceren zuurstof
Naar schatting is 80% van de zuurstof die wij inademen afkomstig uit de oceanen. Onderzoekers benadrukken dat een gezonde oceaan in het belang van ons allen is. Niet alleen om de koraalriffen te beschermen en te voorkomen dat tropische vissensoorten verdwijnen, maar ook om te garanderen dat er voldoende zuurstof in de lucht blijft voor al het leven op het land, waaronder wijzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.