Extra lenen voor zonnepanelen en isolatie

De energieprijzen stijgen enorm. De gas- en stroomprijs zijn sinds begin dit jaar met 25 procent gestegen. Reden is de aantrekkende economie waardoor de vraag naar energie groter wordt. Daarbij zijn de gasvoorraden sterk verminderd vanwege de strenge winter van 2020. Nederland is sterk afhankelijk van het inkopen van energie uit het buitenland. Dit komt ook door het minderen van de gaswinning in Groningen.

© Pixabay.com

Extra hypotheek voor verduurzamen

Een laag verbruik door een woning optimaal te isoleren, betekent een reductie op het verbruik. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een extra hypotheek worden afgesloten tot maximaal 106 procent van de taxatiewaarde. De extra hypotheek van 6 procent wordt in een apart depot gestort bedoeld voor uitsluitend energiebesparende maatregelen

Besparen en opwekken van energie

De volgende maatregelen vallen onder verduurzamen; warmtepomp, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR beglazing. Het gaat dus om het zelf opwekken van energie en het besparen van energie door isolatie. Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er specifieke leningen, maar er is altijd een combinatie van besparen en opwekken van energie.

Energiebespaarlening

Bij de Energiebespaarlening mag maximaal 75 procent besteed worden aan zonnepanelen en 25% aan isolatiemaatregelen. Het maximaal te lenen bedrag bedraagt 25.000 euro. De leningen, ook wel Groene leningen of GreenLoans genoemd, kennen een voordelig rentetarief en een vaste aflossing periode. De rente is fiscaal aftrekbaar en bij de aanschaf van zonnepanelen is de BTW terug te vragen.

© Pixabay.com

Met besparing lening aflossen

Een Groene lening of een lening voor zonnepanelen is vooral bedoeld voor het bereiken van een nul-op-de-meterwoning. Door de besparing op energie is er ruimte om de lening af te lossen. De meeste Groene leningen hebben een looptijd van tien of twintig jaar. Voor het afsluiten van de lening zijn geen afsluit-, taxatie- of notariskosten. De terugverdienperiode van zonnepanelen wordt gesteld op 7 tot 8 jaar.

Er zijn verschillende zonnepanelen. Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen zijn de meest gebruikte panelen en zijn gemaakt van silicium. Nieuw is de glas-glas zonnepaneel. Deze panelen hebben een hoog rendement en een hoge duurzaamheid, maar zijn relatief duur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.